Sminktetoválás

A permanent make-up feladata az arc természetes harmóniájának megteremtése, a szem a szemöldök és a száj hangsúlyossá tétele, az arc karakteréhez leginkább illeszkedő forma kiválasztásával, a bőr tónusához igazodó színekkel.


Mi a permanent make-up vagy másnéven a sminktetoválás?

Speciális pigmentek bőrbe juttatása mechanikai úton, speciális sminktetováló készülékkel. A hazai gyakorlatban főként sminktetoválásnak, vagy kozmetikai tetoválásnak nevezik. A permanent make-up egy olyan smink, amely soha nem mosódik el. Strandon, sportoláskor, de még a reggeli ébredéskor és az intim pillanatokban is tökéletes marad. A sminktetoválás a nap 24 órájában biztosítja a tökéletes megjelenést, napi időráfordítás nélkül. A sminktetoválás 2-3 évig tart, így a divat és az egyéni ízlés változásának megfelelően időről-időre változtatható.
A sminktetoválás története

A tartós kozmetikai tetoválás közvetlen elődje a napjainkban is alkalmazott testtetoválás. A 70-es években kezdett a permanent make-up különválni közvetlen elődjétől testtetoválástól. A tetoválás nem új keletű dolog, kialakulása ősrégi időkbe nyúlik vissza. A régészeti leletek tanúbizonysága szerint már időszámításunk előtt több ezer évvel készítettek tetoválást Kínában, az Inka, Maya, Azték, Ógörög és Óegyiptomi birodalomban. Bambusznáddal ütöttek pontokat a bőrbe és ásványi és növényi eredetű porokat jutattak a bőrbe. Az elmélet nem változott, de a felhasznált eszközök és a technika tökéletesedett.


Mi a különbség a sminktetoválás és a testtetoválás között?

A testtetoválás gyakorlatilag egy életre szól, mert a pigment anyagot a bőr mélyebb rétegeibe, a bőr aljába juttatják be mechanikai úton. A sminktetoválás során az irha és a hámréteg határáig juttatjuk be a pigmenteket. Ez a réteg időről-időre kicserélődik, kb. 2-3 év alatt teljesen megújul. Ez idő alatt fokozatosan halványul el a bevitt festékanyag. Ennek több előnye is van. Egyrészt a bevitt pigment az évek multával nem ugyanoda esne a bőr öregedésének, megereszkedésének következtében, kimondottan torz, csúnya alakzattá alakulna át, másrészt az évek múlásával változik a divat és az emberek ízlése is, új formák és színek jelennek meg. A sminktetoválás azzal, hogy 2-3 év alatt kikopik és újra lehet készíteni, lehetőséget ad a bőr, a divat és az egyéni ízlés változásának követésére. Meg kell jegyezni, hogy a régebben készült kozmetikai tetoválások, gyakran hosszabb időre szóltak, mivel a gépek sokkal kezdetlegesebbek voltak, és esetenként a bőr mélyebb rétegeibe vitték be a festékanyagot, a mai profi gépekkel már nem fordul ez elő.

Kinek ajánljuk a sminktetoválást?

- Mindenkinek, aki nem tudja vagy, nem szereti magát sminkelni, vagy szeretne megszabadulni az időigényes sminkelés napi rutinjától.
- Mindenkinek, aki nem szereti, ha a nap során elkenődik a sminkje, egész nap során kifogástalan sminket szeretne.
- Mindenkinek, aki az intim pillanatokban, és rögtön ébredés után is tökéletes megjelenésre vágyik.
- Mindenkinek, aki sport közben is a legelőnyösebb arcát szeretné mutatni.
- Bárkinek arca esztétikai hibáinak korrigálásra (hiányos, előnytelen formájú vagy aszimmetrikus szemöldök, aszimmetrikus, túl keskeny, túl vastag, kontúr nélküli vagy túl világos ajkak, szomorú formájú, túl keskeny vagy túl kerek szem…)
- Bárkinek arca előnyös oldalainak hangsúlyozására.
- Bárkinek, aki újra szeretné rajzolni arcának idő által elmosott kontúrjait.


A jövő sminktetoválásai

Egyre inkább divat a természetesnek ható tartós smink, ezért a permanent make-up egyik alaptörvénye; látható, de nem feltűnő. Ez rányomja bélyegét az újabb technikákra, és ma már az eredetihez megtévesztésig hasonlító szálas szemöldököt tudunk készíteni, amit két vagy akár három különböző színből állítunk össze, ami még inkább térhatásúvá teszi. Az utóbbi években nemcsak az alaptechnikák és a színek finomodtak, hanem további, eddig kiaknázatlan területekkel bővült a kozmetikai tetoválás. A nappali smink egyre több elemét el tudjuk készíteni tartós sminkként, például a szemöldökemelést, a szemhéjsatírozásokat, vagy a szemforma optikai korrekcióját. Számos kreatív technika létezik, például világos bőrszíneket használva a száj megfelelő részei körül optikailag teltebbé tehetjük az ajkakat. A keskeny szemeket az alsó, nedves vonal világosításával nyitjuk meg. Az alsó illetve a felső szemhéj satírozására is többféle lehetőség van. Ma már vannak kimondottan férfiak számára kialakított technikák is – például az ajkak teltebbé varázsolására, vagy a szempillák sűrítésére – amik annyira természetesen hatnak, hogy az elkészült tetoválásról senki nem veszi észre, hogy nem eredeti.

Permanent make-up felhasználási területei:

- Szemöldök (hiányos, ritka, előnytelen formájú, aszimmetria korrigálása…)
- Szemhéj (szempillák kiemelése, sűrítése, szép formájú szem hangsúlyozása, keskeny szem optikai nagyobbítása, “szomorú” szem vidámítása…)
- Száj (aszimmetria eltüntetése, kontúr nélküli száj kontúrozása, halvány hangsúlytalan száj színének élénkítése, szájnagyobbítás, kicsinyítés…)
- Szépségpötty
- Kisebb motívumok testszerte
- Gyógyászati utókezelések, (hegek, plasztikai sebészeti beavatkozások utáni esztétikai korrekció…)
- Nőknek és férfiaknak egyaránt ajánlott! Vannak már kimondottan férfiaknak javasolt megoldások.

A sminktetoválás 3 lépésben:

1. lépés: konzultáció, kontraindikációk kizárása, forma, szín és technika kiválasztása, stb…
2. lépés: pigmentálás első alkalommal
3. lépés: kontroll, és ha szükséges pigmentálás második alkalommal (30-90 nap között), mely kiegészíti, tökéletesíti az első eljárást.

Megújítás: 6-24 hónap között, tetszik a forma, de a szín kezdi elveszíteni intenzitását.

Új eljárás: 2 év után, ha más formát szeretne valaki készíttetni, érdemes megvárni, amíg az előző tetoválás teljesen elhalványodik.

A sminktetoválás alaptörvényei:

    Inkább kevesebb, mint több!
    Inkább pigmentálás kétszer, mint javítani az elrontott munkát!
    Látható, de nem feltűnő!
    Természetes színek és formák.
    Higiénia mindenekelőtt!

Egy jó sminktetováló szakember egyben:

    profi sminkes
    ismeri a tetoválás technikáját
    a bőr anatómiáját
    rendelkezik a színelmélet ide vonatkozó ismereteivel
    jártas az érzéstelenítésben
    ismeri és betartja a higiénia szabályait

A sminktetoválás higiéniája:

A sminktetováláshoz alkalmazott tűk és modulok higiéniai okokból egyszer használatosak, és minden alkalommal – még ugyanannál a vendégnél is újat kell használni. Tilos a tű, illetve modul újra felhasználása a korrekció során. A tűk és modulok egyesével, steril csomagolásban kerülnek forgalomba, amit minden alkalommal a vendég előtt kell kibontani, hogy lássa, steril eszközt használunk az eljáráshoz. A használt tűket veszélyes hulladéktároló dobozba kell dobni, és figyelni arra, hogy a doboz ne legye elérhető gyermekek számára.

A sminktetoválás során használatos festékek különböző kiszerelésben kaphatóak. Található köztük 2-3 milliliteres kiszerelés, amely egy alkalomra készül, és létezik 10 milliliteres, vagy nagyobb kiszerelés is. Minden esetben szabály, hogy a steril rész eltehető, de a használt festéket az eljárás után ki kell dobni, tilos eltenni más vendégnek, vagy ugyannak a vendégnek a következő alkalomra. A tetoválás során vér és testnedv kerül a festékbe, ami rövid időn belül bomlásnak indul, és csúnya fertőzést, illetve betegségeket okozhat, ha később felhasználják.

A sminktetoválás előkészületeknél nagyon fontos a bőr fertőtlenítése, és hogy a forma felrajzolásához használt eszköz és festék szintén steril legyen, hiszen a forma felrajzolása után rögtön kezdődik a tetoválás, ami azt jelenti, hogy a festék, amivel felrajzoltunk bekerül a bőrbe. Az egyedüli steril megoldás az, ha a felrajzolást már a steril sminktetováló festékkel végezzük. Semmilyen más megoldással – jelölő ceruzák, kontúrceruzák – nem valósítható meg a teljes sterilitás, és egészségügyi kockázatot jelent.

Alapszabály a sminktetoválás során, hogy mindent letakarunk egyszerhasználatos, könnyen eltávolítható fóliával, amihez hozzá érhetünk a sminktetoválás készítése során ( lámpa, szék, ágy, asztal, készülék, vezetékek.). Létezik több, a higiénikus munkát és kényelmet szolgáló eszköz, például a nehezen sterilizálható vezetékek beburkolására, vagy a festék, vatták és egyéb eszközök előkészítésre.

A sminktetoválás során minden alkalommal gumikesztyűt használunk attól a pillanattól, amikor megnyitjuk a bőrt, és semmit nem érintünk munka közben, ami nem sterilizálható, vagy nincs védőfóliával lefedve.

A munka végeztével, a vendég távozását követően rögtön sterilizálni kell a készüléket, és eltávolítani a védőfóliákat. A sminktetováló készüléket minden alkalommal, tisztán és sterilen tegye el a következő használatig.

Rólunk

Szépségszalonunk Nagykanizsa szívében találod

Címünk : 8800, Nagykanizsa, Huszti tér 1-2

Nyitva tartás : Bejelentkezés alapján

Kozmetika : 20/410-71-95

Fodrászat : 30/376-31-81

Masszázs : 20/249-74-53

Térkép

Facebook